Hva er retinol & hvorfor er det så bra?

Det første først: Hva er egentlig retinol?

Retinol, vitamin A, er en av de mest effektive antialdringsingrediensene vi har. Stoffet har den evnen at det klistrer seg til nesten alle typer celler, og forteller dem at de skal oppføre seg slik som yngre, sunnere celler oppfører seg. I tillegg er retinol en antioksidant, som betyr at den kan bekjempe de negative effektene fra frie radikaler (som gjør at huden ser eldre ut). Retinol oppmuntrer kollagenproduksjonen, og minsker rynker. 

Hvilken styrke?

Lav styrke retinol – 0,01 % til 0,03 %
Hvis du aldri har brukt retinol før, eller har tørr og sensitiv hud, bruk en retinol med lavere styrke. Du vil se strålende resultater når den påføres en eller to ganger daglig. Bruk gjerne en fuktighetskrem med retinol. Dette er en fin måte å introdusere retinol til huden din på. 

Det kan virke overraskende, men retinol kan være til nytte på huden din selv i lave prosentandeler. 0,01% retinol eller mer har vist seg å være effektive for å forbedre flere aldringstegn, redusere størrelsen på porer og forbedre den generelle hudhelsen din. Forskning viser også at lavere prosentandel av retinol kombinert med andre antioksidanter på dagtid hjelper huden din med å bekjempe miljøforurensning. Men husk å bruk bredspektret solbeskyttelse (Bruk alltid SPF 30 eller høyere i løpet av dagen).

Moderat styrke retinol – 0,03 % til 0,3 %
Hvis du opplever hudproblemer som ujevn hudtone eller tekstur og et synlig tap av fasthet, kan du prøve å legge til et produkt med høyere retinolinnhold, f.eks 0,03% til 0,2%. Begynn med å bruke 2-3 kvelder i uken og øk gradvis bruken for å se hvordan huden din reagerer.

Retinolprodukt med styrke på 0,03% til 0,3% gir deg resultater raskere enn produkter med lavere prosentandeler av retinol. Forskning viser at konsentrasjoner på 0,03% og mer kan motvirke de synlige effektene av miljøskader og aldringstegn, f.eks at huden blir tynnere og sartere. En kontrollert klinisk studie publisert i mars 2015 bekreftet ytterligere resultater fra eldre studier som viser at 0,1 % retinol forbedrer flere tegn på aldring i løpet av åtte uker, med kumulative resultater i løpet av et år. Bemerkelsesverdig var økningen i kollagen og hyaluronsyre.

Høy styrke retinol – 0,3%-1%
De med standhaftige hudproblemer, som dype rynker og tydelig ujevn hudtone, kan vurdere retinolprodukter med en høy prosentandel av retinol. Har du hudpleieproblemer som produkter med lavere prosentandel retinol ikke har greit å takle, gir høyere prosentandeler av retinol gir raske resultater. Prøv deg frem og eksperimenter, og pass på å lytte til huden din. Opplever du ubehag eller følsomhet, reduser hyppigheten av bruken.  

Hvor ofte?

Hyppigheten du bruker retinol avhenger av produktet du bruker og hvor erfaren huden din er med retinol. Hvis du bruker en formel med lav styrke, kan du begynne å bruke den en eller to ganger daglig. Ved bruk av moderate og høystyrke retinolprodukter er det best å være litt mer forsiktig. Vi anbefaler å introdusere disse produktene i hudpleierutinen din ikke mer enn tre ganger i uken og overvåke hvordan huden din reagerer. Hvis du ikke opplever noen bivirkninger, kan du øke bruken til annenhver dag og deretter hver dag. Som med mange andre hudpleieprodukter må du kanskje eksperimentere for å finne den beste bruken for huden din.

Nerde-detaljer

Retinol (hele vitamin A-molekylet) kan deles i deler, som vi kaller retinoider. Selv om begrepene retinol og retinoid ofte brukes om hverandre, har hvert stoff sine egne karakteristiske egenskaper og bruksområder. Retinoider er kun tilgjengelig på resept, mens retinol er en kosmetisk ingrediens som enhver kosmetikkprodusent kan bruke i produktene sine. Andre effektive former for vitamin A som finnes i kosmetikk inkluderer retinylacetat, retinylpalmitat og retinaldehyd.

Retinol er effektivt fordi denne ingrediensen brytes ned og omdannes til retinoidsyre så snart den absorberes av huden.
Retinoidsyre er et stoff som påvirker hudcellene og hvordan de oppfører seg.

Både kosmetiske og reseptbelagte former for vitamin A kan forårsake irritasjon. Imidlertid er du mest utsatt for hudirritasjon hvis du bruker de foreskrevne formene (retinoider).

Du kan redusere irritasjonen forårsaket av retinol, eller kurere den fullstendig, ved å bruke andre effektive hudpleieprodukter som inneholder beroligende stoffer og antioksidanter (så lenge de ikke inneholder noen irriterende ingredienser) i din hudpleierutine.

Til slutt

Til tross for de mange supre egenskapene til retinol er heller ikke dette stoffet en magisk formel for å kurere alle hudpleieproblem som oppstår. Noe sånt finnes dessverre ikke. Derfor er det viktig å supplere med andre milde produkter for å oppnå optimalt resultat med retinol. F.eks en mild ansiktsrens, AHA eller BHA som eksfolierer huden (tar bort døde hudceller), serum/nattkrem som inneholder antioksidanter eller andre aktive ingredienser, og sist men ikke minst; solkrem med SPF 30 eller mer. 

Og helt til slutt…

Kjøp retinol i pakning som ikke er gjennomsiktig. Retinol mister både kvalitet og effektivitet hvis stoffet blir eksponert for luft og lys.

News

RSS